A csodálatos Chia mag!

A Chia – az újra megtalált szuper-élelmiszer!

A chia mag eredetéről, származásáról sok információ nem maradt fent, annyi feltételezhető, hogy a mentával távoli rokonságban lévő növény már több ezer éves múlttal bír, és sokáig egész Latin- és Dél-Amerikában termesztették és fogyasztották. Ennek feltételezhetően az az oka, hogy hamar felismerték a magban rejlő potenciált, amely megnövelte erejüket, így nem csoda, ha a magokkal elsősorban a harcosokat és a sportolókat kínálták.

A mag olyan értékes volt az aztékok idejében, hogy afféle valutaként is alkalmazták. A toltékok is kedvelték, Teotihuacan környékén is termesztették a chia növényt. A növény magjainak felhasználási körébe tartozott még az isteneknek való áldozat is. Ez okozta a magok vesztét, ugyanis a XVI. században megjelenő spanyol konkvisztádorok tudatosan elnyomták a helyi lakosok kultúráját, vallását, aminek a valláshoz kötődő termések, növények is áldozatul estek, ugyanúgy, ahogy a maja kultúrába szervesen beépülő quinoa is ekkor vált nemkívánatossá a spanyol hódítók szemében és tűnt el – a chia maggal együtt – közel 500 évre, csak a mexikói konyha egyes fogásaiban maradt fent. Egészen mostanáig!

Hogyan fogyasszuk a Chia magot?

Számtalan felhasználási lehetőségünk van! A tojáspótlótól a pudinging – a felhasználásának csak a kreativitásunk szabhat határt!

  • Fogyasztás önmagában: a Chia kiváló reggeli tápanyag utánpótlás. Élénkítő, energizáló hatású: akár már 1-2 evőkanál is s értékes tápanyagbevitel lehet!
  • Szórjuk a Chiát az ételekre: joghurttal, müzlivel, kefirhez fogyaszthatjuk. A magoknak nincs karakteres ízük, így gyakorlatilag bármivel fogyaszthatjuk.
  • Az egészséges tojáspótló: a tojás fogyasztásról elterjedt a hiedelem, hogy „megnöveli a koleszterinszintet”, viszont ez biztonságos és alternatív kiegészítő megoldás lehet. Egy evőkanál finoman őrölt chia mag és három evőkanál víz elegye egy darab tojás alternatívája lehet.
  • Pudinghoz! Igen, és ez főleg a gyermekek kedvence, de az elkészítése roppant egyszerű! Erről bővebben itt olvashatsz.

Nálunk is kapható a Chia mag, 500 grammos kiszerelésben: Bruttó ára 995 Ft / db.